Agronomic characteristics and productivity of bean (Vigna unguiculata (L.) Walp.) cultivar in Caazapá-Paraguay
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2022-09-01Type of publication
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Abstract
Beans (Vigna unguiculata (L.) Walp.) are widely used in the diet of Paraguayan families, due to their highprotein content. It is planted in crop rotation systems to take advantage of the capacity of its roots to fix atmosphericnitrogen, in accordance with agroecological practices. The aim of this work was to evaluate the agronomic yield of sevenbean cultivars in the agroecological conditions of Caazapá, Paraguay. The experiment was established at the ExperimentalField of the Faculty of Agricultural Sciences, National University of Asuncion, Caazapá Branch, Paraguay (26° 09ʹ 28ʺSouth and 56° 21ʹ 00ʺ West). A randomized complete block experimental design with seven treatments and fourreplications was used. Treatments consisted of the bean cultivars Pytã'i (Colorado Chico), San Francisco'í (San FranciscoChico), San Francisco Guazú (San Francisco Grande), Moteado, Crema, Negrito and Tronquito. The following agronomiccharacteristics were evaluated: pod length, number of seeds per pod, 100-seed mass, podded grain yield, and dry grainyield and grain index. The data were subjected to analysis of variance and the means compared by Tukey's test at 5 %probability of error. The cultivars Crema, Pytã'i, San Francisco'í and Moteado stood out for their higher dry bean yield andbean index, while San Francisco Guazú stood out for its higher 100-seed mass. El poroto (Vigna unguiculata (L.) Walp.) es muy utilizado en la alimentación de las familias paraguayas, debido a su elevado contenido en proteínas. Se siembra en sistemas de rotación de cultivos para aprovechar la capacidad que tienen sus raíces de fijar el nitrógeno atmosférico, en correspondencia a las prácticas agroecológicas. El objetivo del trabajo fue evaluar el comportamiento agronómico de siete cultivares de poroto en las condiciones agroecológicas de Caazapá, Paraguay. El experimento fue establecido en el Campo Experimental de la Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Asunción, Filial Caazapá, Paraguay (26° 09ʹ 28ʺ Sur y 56° 21ʹ 00ʺ Oeste). Se utilizó un diseño experimental de bloques completos al azar con siete tratamientos y cuatro réplicas. Los tratamientos consistieron en los cultivares de poroto: Pytã’i (Colorado Chico), San Francisco´í (San Francisco Chico), San Francisco Guazú (San Francisco Grande), Moteado, Crema, Negrito y Tronquito. Se evaluaron las siguientes características agronómicas: longitud de vainas, número de semillas por vaina, masa de 100 semillas, rendimiento de granos con vainas, rendimiento de granos secos e índice de granos. Los datos fueron sometidos al análisis de varianza y las medias comparadas por la prueba de Tukey al 5 % de probabilidad de error. Los cultivares Crema, Pytã’i, San Francisco´í y Moteado se destacaron por su mayor rendimiento de granos secos e índice de granos, mientras que San Francisco Guazú sobresalió por su mayor masa de 100 semillas.